KLIK iklan ni untuk dapat pahala lebih sebab tolong aku =)

Saturday, February 28, 2015

CORETAN RINGKAS BUAT MU AYAH !!!!


Assalamualaikum W.B.T

Sebelum memulakan entry kali ini, diharap kepada pembaca semua dapat membacakan surah Al-Fatihah dan disedekahkan kepada arwah bapa dan arwah abang saya iaitu Allahyarham Haji Ahmad Bin Haji Jaafar yang telah pun meninggal dunia 2 tahun yang lepas iaitu seminggu selepas perginya Allahyarham Haji Musa Bin Ahmad ke rahmatullah.

Sebenarnya dari awal pagi tadi saya nak menulis coretan ringkas buat arwah Ayah saya. Ya! saya tahu dia pasti tidak dapat membaca dan mengetahui apa yang saya tulis untuknya, tapi cukuplah coretan ini dijadikan kenangan manis untuk diri saya dan mungkin berguna untuk orang lain yang menghadapi situasi yang sama.

Semalam adalah hari lahir arwah Ayah. Ramai adik-beradik saya yang post di ruangan facebook mereka tentang kerinduan dan kesedihan yang ada terhadap arwah Ayah. Lagikan semalam merupakan ulang tahun kelahirannya. Pasti amat terasa kerana setiap tahun adik-beradik saya tidak terlepas untuk mengucapkan "Selamat Hari Lahir" kepada arwah Ayah sama ada melalui panggilan telefon ataupun sms. Sudah 2 tahun rutin tahunan kami semua sudah tiada lagi. Hanya kenangan yang ada mampu mengimbau keadaan sebelum ini.

Saya tahu setiap awal tahun arwah Ayah mempunyai azam dan hasrat yang ingin dicapai. Begitu juga apabila tibanya ulang tahun kelahiran. Harapan arwah Ayah yang paling besar adalah untuk menyatukan keluarnya yang besar ini untuk menjadi keluarga contoh yang cemerlang. Arwah Ayah pergi dengan meninggalkan 13 orang anak (3 orang lagi telah meninggal dunia). Saya cukup bersyukur kerana sejak dari kecil kami semuanya rapat walaupun tinggal berasingan rumah. Berkumpul beramai-ramai apabila tibanya hari mulia, begitu juga hari-hari yang lain.

Tak lama lagi, sekiranya diizinkan Allah SWT kami semua satu keluarga besar akan bercuti bersama untuk Family Day di Port Dickson. Menarik kan! Sangat teruja untuk berkumpul beramai-ramai dengan semua adik-beradik yang lain. Sekiranya arwah Ayah ada lagi, saya yakin dia akan gembira melihat apa yang berlaku dalam keluarganya."Ayah! Ayah tak perlu risau. Kami semua akan  sentiasa ingat harapan Ayah terhadap keluarga. Kami semua anak Ayah. Ayah jangan risau ye!"

Teringin sangat untuk mengungkapkan kata-kata ini kepada arwah Ayah. Tapi saya kena tahu, realitinya arwah Ayah sudah tiada. Fuhhhh... Tak tertanggung air mata ni.... Jujur saya katakan, saya tak menangis langsung sewaktu arwah Ayah pergi disebabkan waktu itu saya memang redha akan pemergiannya. Seminggu sebelum arwah Ayah pergi saya dapat pelukan yang cukup erat dari arwah Ayah. Waktu itu saya ingat kata-kata terakhir dari dia...

"Epi...Jaga diri baik-baik ye...Belajar elok-elok..."

Ungkapan ini sudah cukup buat diri saya menangis ketika menulis entry ini. Ya Allah....Tak tertanggung rasa hati ini. Arwah Ayah tak pernah peluk saya seperti itu selama ini...dan rupa-rupanya itu adalah pelukan yang pertama dan terakhir dari dia........Ayah! Epi rasa rindu sekarang ni dekat Ayah..Walaupun dulu Epi tak suka Ayah sebab kena pukul, kena marah.. Tapi Ayah buat semua tu ada sebab...Kalau Ayah tak buat semua tu, Epi tak ada dekat tempat yang Epi ada sekarang ni.. Maafkan Epi ye Ayah!

Nak berkongsi cerita yang panjang tapi tak mampu. Sedih, pilu, rindu semuanya ada. Cuma apa yang saya nak sampaikan dekat sini, hargailah ibubapa kita yang masih ada. Bila mereka dah tiada, kita tak akan mampu lagi untuk berbuat apa-apa. Hanya doa sahaja dapat kita sampaikan kepada mereka. Saya tak banyak gambar bersama arwah Ayah. Gambar di bawah ini jelas menunjukkan muka arwah Ayah yang gembira dengan kejayaan saya. Apa-apa pun terima kasih Ayah, tiada Ayah! tiadalah saya di dunia ini. AL-FATIHAH buat Allahyarham Haji Ahmad Bin Haji Jaafar. (1945-2013)Terima Kasih Ayah...
Terima Kasih di atas segala-galanya...
Tunjuk ajar mu...
Kasih mu...
Nilai tawa mu...

Kau didik aku dengan caramu sendiri...
Marah mu buatkan aku berdiri...
Tanpamu hidup tidak beerti...

Selamat Hari Lahir untuk mu Ayah....

Al-Fatihah...No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...